Bottenbouillon, of Bonebroth, gemaakt van onze kipkarkassen, super gezond en leuk om te maken.

Bottenbouillon zit vol mineralen, is goed voor de darmen (en zeker voor honden met darmproblemen), ondersteunt het immuunsysteem en ontgift de lever. Daarbij helpt het de gewrichten te beschermen.

Bone broth voor de hond, recept:

Wat zijn de ingrediënten?

  1. Verse kipkarkassen
  2. Azijn
  3. Water

Meer heb je niet nodig  om dit recept te maken. Meer wil je er ook niet in hebben, puur bottenbouillon zonder toevoegingen. Als het klaar is, kan je er altijd zelf nog wat aan toevoegen.

Het is heel makkelijk om te maken, het kost wat tijd maar je hoeft er niet bij te blijven. Je doet gewoon de karkassen in een pan en zet deze net onder water. Dan voeg je een scheut azijn toe, dat mag gewoon natuurazijn zijn, maar ook appelciderazijn. De azijn zorgt er voor dat de mineralen vrij komen en dat is belangrijk. Breng alles aan de kook en verwijder het schuim wat komt bovendrijven, op die manier krijg je een heldere bottenbouillon.

Zet het vuur op de laagste stand en laat alles heel zachtjes pruttelen voor minimaal 24 uur, het mag zelfs 48 uur. En als je het niet ziet zitten om de bouillon ’s nachts te laten pruttelen, dan doe je het gewoon in dagdelen.

Op de foto zie je dat we een slowcooker gebruiken, maar het kan ook in een gewone pan op het gas/elektra. Net zo makkelijk.

kipkarkassen-bottenbouillon
bonebroth

Na de tijd giet je de bouillon af en je zal zien dat je een heerlijke bouillon over houdt. Je kan de bouillon ook  nog door een doek afgieten, maar dat is een cosmetische handeling, het voegt niks toe. 

Laat de bottenbouillon afkoelen en geef dan maar eens een beetje aan je hond en je zal verbaasd staan, de hond vindt het heerlijk!

Om de bouillon te bewaren, kan je deze in ijsblokzakjes/bakjes doen. Of wat dacht je van in die ouderwetse waterijsjes, het geeft wat verkoeling op warme dagen en het geeft de hond wat om mee te spelen. Maar je kan ook een ijsblokje van bouillon in een Kong doen, daarmee combineer je spelen en lekker drinken samen. Daarmee daag je ze uit en slikken ze het ijsblokje ook niet meteen door voor als je een schrokkerige hond hebt. Spel en gezond eten/drinken is een prima combinatie voor je hond.

Het is gezond

In de botten zitten diverse mineralen. Collageen is een belangrijk bestandsdeel, het is o.a. goed voor de algemene gezondheid van de hond. Maar ook calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel, verschillende vitamines, ijzer, zink en nog veel meer gezonden bestanddelen. En omdat je de kippenbouillon zelf maakt, laat je de slechte toevoegingen zoals zout en chemicaliën er uit. 100% controle over het product en ook nog eens veel goedkoper. Maar vergeet niet, het is ook leuker dan een potje kant en klaar kopen,

Als jouw hond niet goed wil drinken, dan is de inname van bouillon een uitkomst. Je zal zien dat de hond het me liefde drinkt, want er komt een heerlijke geur af voor de hond. Ook kan je met de bouillon dingen op smaak maken. Heeft de hond geen zin in eten? Giet er wat bouillon overheen en je zal zien dat de interesse is gewekt.

Kortom, leuk om te maken en erg leuk om jouw hond te zien genieten. Bestel daarom onze kipkarkassen en probeer het maar eens uit. Weer iets leuks voor jou en je hond. En je huis zal heerlijk gaan ruiken naar bottenbouillon.

Heb je een hond die op aanraden van een dierenarts speciaal voer nodig heeft, vraag de dierenarts om advs.